Slovenští pekaři, cukráři a těstovináři odmítají návrh vlády, která jim chce přikázat testování zaměstnanců na vlastní náklady. Uvedl to Slovenský svaz pekařů, cukrářů a těstovinářů (SZPCC) v reakci na medializované úvahy vládního kabinetu, že zaměstnavatelé by měli testovat své pracovníky.
V případě pekáren, které patří ke kritické infrastruktuře, by podle svazu šlo o náklady i ve stovkách tisíc eur měsíčně. Pekaři, kteří byli vyloučeni během první i druhé vlny pandemie z jakýchkoli covidových pomocí, tyto náklady nedokážou nést a museli by podle svazu výrobu pozastavit nebo opět drasticky zvýšit své prodejní ceny.
„Vláda přenáší odpovědnost státu na zaměstnavatele. V případě pekařů nebyla schopna ani za více než rok a během úřadování dvou ministrů zemědělství navrhnout kompenzační opatření. Nyní se chystá zavést pro zaměstnavatele novou ‚testovací daň‘. Pekaři jsou v ekonomické situaci, která prostě neumožňuje měsíčně zvyšovat náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odběrateli mají uzavřeny a obchodníci je nechtějí otevírat. Vláda si musí uvědomit, že prostě nemůže z týdne na týden vytvářet nové náklady bez jakýchkoli kompenzací,“ řekl Milan Lapšanský, výkonný ředitel SZPCC.
Pekařství jsou podle něj subjekty hospodářské mobilizace, protože mají povinnost zabezpečovat dodávky strategických potravin – chleba a pečiva obyvatelům země. K tomu však potřebují kritickou masu zaměstnanců. Vzhledem k aktuálně platnému COVID automatu a vyjádření předsedy vlády, že náklady na testování budou muset nést zaměstnavatelé, by museli testovat zaměstnance minimálně každý druhý den, připomíná.
Upřesnil, že pro jednu průměrně velkou průmyslovou pekárnu to představuje nové náklady 3000 eur na jediné antigenové a až 15.000 eur na jedno PCR testování. Měsíčně by tak šlo asi o 200.000 eur na jednu průmyslovou pekárnu. Při tlaku na zdražování výrobků z důvodu růstu cen všech vstupů od surovin, energií, obalů, služeb až po cenu práce by tak nedokázaly ani pokrýt výrobní náklady.
„Pokud vláda toto nařízení schválí bez funkčního kompenzačního mechanismu, podepíše se pod prázdné pulty na chléb a pečivo po celém Slovensku. Žádný pekař totiž v současné kritické situaci nedokáže sanovat takto zvýšené výrobní náklady. Vyzýváme proto vládu, aby zajistila systém testování zaměstnanců na náklady státu nebo našla rychlý a snadný způsob kompenzace nákladů testování pro zaměstnavatele. Tento systém je třeba zfunkčnit okamžitě,“ zdůraznil Lapšanský.

Slovenský svaz pekařů, cukrářů a těstovinářů sdružuje výrobce z celého Slovenska. Má téměř 500 členů od OSVČ až po velké pekárny. Členové svazu každodenně zabezpečují většinu spotřeby chleba, pečiva, cukrářských výrobků i těstovin Slováků a zaměstnávají více než 12.000 pracovníků.