Sobota, 13 listopadu, 2021
události
HomePodnikáníJak přechytračit s průchozími pokoji v bytě s nevhodnou dispozicí?

Jak přechytračit s průchozími pokoji v bytě s nevhodnou dispozicí?

- Reklama -aktualita

Slovinští architekti dostali za úkol zrekonstruovat byt v budově z 19. století v centru Lublaně. Jak to již ve starších bytech bývá, dispozice byla absolutně nepraktická a podle více indicií vznikl tento byt rozdělením velkého na dva menší.

Uspořádání pokojů bylo velmi nevhodné – z malé chodby se dalo vejít pouze na toaletu, do koupelny a do kuchyně. Na kuchyni navazovala přechodná obývák a na ocase dispozice byla ložnice. Jak vypadá interiér dnes?

Přečtěte si také
Nadčasový byt na Kolibě: Moderní minimalistický styl zpříjemnili výběrem přírodních materiálů a barev
Základem přeměny bylo absolutně „překopání“ dispozice. Centrem bytu se stal velký spojený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, který vznikl spojením původní ložnice a obývacího pokoje. Otevřená vzdušná denní zóna se stala absolutním srdcem bytu. Kromě něj je tu už jen ložnice, umístěná v místech bývalé kuchyně a technická místnost.

byt v Lublani po rekonstrukci
Zdroj: Nina Eminagic

Množství výklenků a rohů
Umístění toalety a koupelny zůstalo nezměněno, avšak autoři proměny v koupelně změnily nesmyslnou geometrii tak, aby působila co nejelegantnější. Základem úprav bylo zamaskovat prostor, který byl původně plný seříznutých rohů a výklenků. Podařilo se to díky sjednocující barvě obkladů a skříněk. Výklenky a nerovnosti vyrovnaly skříňkami, které skrývají ohřívač vody a další potřebné koupelnové předměty.

byt v Lublani po rekonstrukci
Zdroj: Nina Eminagic

Dveře ze zrcadla
K estetickým a zároveň i funkčním detailům, které znásobily v bytě množství přirozeného světla, patří technická místnost oddělená zrcadlovou stěnou – odráží světlo přicházející z opačné části bytu, čímž plochu opticky zvětšuje. Při otevření dveří této zrcadlové stěny se objeví zajímavé pohledy, protože odrazy se formují v různých úhlech.

Přečtěte si také
V bytě zkombinovali minimalismus s klasikou: Výsledek je překvapivě čistý a příjemný
byt v Lublani po rekonstrukci
Zdroj: Nina Eminagic

Lomená stěna a silný prvek interiéru
Upravován byt je rohový a konstrukce budovy je navržena tak, aby část nosné stěny směřovala do tohoto rohu. Tato lomená stěna je silným vizuálním prvkem bytu. Architekti ho ještě více zvýraznily návrhem šikmého nábytku ve stejném úhlu. Oproti šikmé stěně stojí zářivě žlutá stupňovitá komoda (inspirace z Casa Malaparte na Capri), která spolu s kulatým jídelním stolem tvoří jakousi kruhovou cestu přes byt – naznačuje cirkulaci, jaká funguje v podobných bytech minulého století.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel